Nova pravila za DDV od 1.7.2021 – unijska ureditev

Od 1.7.2021 bo obračunavanje in plačevanje DDV pomembno poenostavljeno. Opisujemo t.i. unijsko ureditev, ki je aktualna za slovenske zavezance za DDV.

 

Za koga?

Novosti veljajo za:

a) prodajo končnim potrošnikom;

b) vse zavezance za DDV, ki prodajajo končnim potrošnikom tudi v drugih državah članicah, ne samo v Sloveniji.

 

Nov prag 10.000 EUR

Nov prag, do katerega lahko zavezanci obračunavajo slovenski DDV po slovenski zakonodaji in stopnjah, je 10.000 EUR.

Velja za vse dobave blaga, dobave telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev. 

Velja za vse države članice skupaj, gre za enotni prag, slovenski zavezanec lahko pri prodaji v vse ostale države članice obračunava slovenski DDV le do zneska 10.000 EUR letno.

Ne velja za vse ostale storitve končnim potrošnikom. Za te ni praga, za vsako prodajo je treba obračunali lokalni DDV države članice. 

 

Obdobje obračuna

Slovenski zavezanci za DDV bodo oddali trimesečno poročilo “Obračun DDV v EU sistem OSS” po posamičnih državah članicah, DDV bodo plačali do konca meseca po poteku trimesečja. 

 

Identifikacija za DDV v drugih državah članicah

Ni več potrebna, dovolj je izpolnjevanje formalnosti v Sloveniji. Zavezanci, ki so se v drugih državah članicah že identificirali, lahko identifikacijo v drugih državah članicah od 1.7.2021 prekinejo. 

 

Stopnje

Zavezanci za DDV bodo pri prodaji blaga in storitev uporabljali stopnje DDV, ki veljajo v državah članicah končnih potrošnikov – kupcev. 

 

Za dodatne informacije in ponudbo naših storitev  nam pišite na info@semafor.si ali nas pokličite na številko 08 2055 950.

Dodaj odgovor