Študent samostojni podjetnik – prispevki

Študent, ki se želi registrirati kot samostojni podjetnik, mora plačevati prispevke kot vsi ostali samostojni podjetniki.

Za maj 2017 ti prispevki znašajo 355,36 EUR (podrobnosti na spletni strani Furs), plačati pa jih je treba do 20. junija 2017 (in tako do 20. dne v mesecu vsakič za pretekli mesec).

Od januarja letos naprej podjetniku ni treba več vlagati obrazcev za obračun prispevkov, ampak to avtomatično stori Furs.

Študent samostojni podjetnik izgubi ugodnosti, ki mu do registracije s.p. pripadajo kot študentu: bone za prehrano, subvencionirano nastanitev v domu, možnost dela preko študentskih servisov in status vzdrževanega družinskega člana.

Študent, ki prvič registrira dejavnost, lahko izkoristi ugodnost 50% znižanja pokojninskih prispevkov za prvo leto poslovanja in še 30% za drugo leto poslovanja.

Tako bi majski prispevki za študenta, ki se prvič registrira kot s.p., znašali 243,46 EUR in tako do aprila 2018, od maja 2018 do aprila 2019 pa bi znašali 288,22 EUR.

Študent samostojni podjetnik lahko tudi učinkovito optimira davčno breme s priglasitvijo obdavčitve po dejanskih prihodkih in normiranih odhodkih, o čemer smo podrobno pisali že leta 2014.

Za dodatne informacije in posvet, ki morda lahko prihrani precej, vam priporočamo naše svetovalne storitve, za dolgoročno minimiziranje stroškov birokracije pa naše računovodske storitve s cenovno ugodno uporabo računovodskega programa, tudi z dostopom preko tablice in telefona.

 

Dodaj odgovor