Vodenje poslovnih knjig kmetov v letu 2016

 

Novela Zakona o dohodnini (2. člen ZDoh-2P) prinaša pomembno spremembo za vodenje poslovnih knjig kmetov v letu 2016: četudi “povprečni skupni dohodek dveh zaporednih predhodnih davčnih let članov kmečkega gospodinjstva iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti preseže 7.500 eurov”, jim ni treba več voditi poslovnih knjig na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov (oziroma ugotavljati davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih stroškov).

 

Tako je njihova davčna osnova lahko taka kot po starem do konca leta 2013: katastrski dohodek.

 

Seveda lahko tisti kmetje, ki so na začetku leta morali spoznati marsikatero računovodsko in davčno skrivnost, neprostovoljno pridobljeno znanje uporabljajo še naprej in se odločijo, da bodo tudi v letu 2016 vodili poslovne knjige tako kot letos.

 

Čeprav k uporabni vsebini tega bloga s tem nič ne prispevamo, se moramo vseeno vprašati, ali zakonodajalec uporablja zdravo pamet. Odgovora na vprašanje, čemu je bilo potrebno kmete obremenjevati s poslovnimi knjigami, če pa zdaj niso več potrebne, iz zakonodajnih višav zagotovo ne bomo prejeli.

 

Dodaj odgovor