Vodenje poslovnih knjig normiranca je skrajno preprosto

Samostojni podjetniki, ki dosegajo do 50.000 EUR letnih prihodkov, lahko pri Davčni upravi priglasijo obdavčitev z uporabo normiranih odhodkov, o čemer smo že precej pisali.

Poleg razmeroma ugodne davčne obremenitve je bistvo takega načina obdavčitve tudi to, da podjetniku ni treba voditi poslovnih knjig. Vodenje poslovnih knjig je zatorej banalno enostavno, ker sploh ni potrebno!

Ko prebiramo različne medije, se pogosto čudimo:

a) zmerno obširnim člankom v strokovni literaturi na temo vodenja poslovnih knjig podjetnikov s priglašenimi normiranimi odhodki. Večinoma zajemajo manj pogoste primere, ko je zaradi drugih predpisov treba vseeno voditi določene evidence. No, verjetno je kar prav, da stroka razlaga vse, tudi mejne primere.

b) najavam strokovnih seminarjev v zvezi z vodenjem poslovnih knjig podjetnikov z normiranimi odhodki. Le kaj je na to temo treba povedati, če pa poslovnih knjig sploh ni treba voditi? Menimo, da se odgovor skriva v poslovnem interesu prirediteljev.

c) stališčem mnogih strokovnjakov iz naše panoge, ki razlagajo, kako neugoden je v resnici način obdavčitve z normiranimi odhodki. Tudi tukaj sumimo, da je razlog za taka stališča predvsem podjetnost naših konkurentov.

č) stališčem strokovnih združenj, ki želijo še veliko več ugodnosti, na primer OZS zahteva kar dvig limita na 100.000 EUR. V tem primeru pa stavimo, da je v ozadju prebrisana pogajalska taktika: zahtevajmo očitno preveč, nato pa bomo morda dobili vsaj nekaj. Po naši zaslugi, seveda.

 

Če nameravate priglasiti obdavčitev z normiranimi odhodki oziroma se o smiselnosti priglasitve sprašujete, vam predlagamo, da se o tem na kratko posvetujete z nami. V eni uri lahko za malo denarja izveste vse in tako prihranite! Pokličite nas na 08 2055 950 ali nam pišite na info@semafor.si.

 

P.S. Vodenju poslovnih knjig se ni možno povsem izogniti ali pa to ni smiselno, če:

  • gre za zavezanca za DDV;
  • podjetnik opravlja nakupe osnovnih sredstev;
  • podjetnik trguje s pijačami in živili.

2 thoughts on “Vodenje poslovnih knjig normiranca je skrajno preprosto

  1. Pozdravljeni,

    s 1.10.2013 sem odprla s.p. in sem normiranec. Konec leta 2013 dobim tudi subvencijo za samozaposlitev.

    Imam 2 vprašanji:

    1. Pogoj za normirance je letni promet pod 50.000 €. Ali torej to pomeni, da imam lahko v letu 2013 prometa do 50.000 €, ali pa se to kako drugače gleda, ker poslujem samo 3 mesece?

    2. Kako se subvencija, prejeta v 2013, upošteva pri plačevanju prispevkov za 2014? Izračun letne osnove za plačevanje prispevkov mi je sicer jasen: moj dobiček (prihodki zmanjšani za 70 %) v 3 mesecih poslovanja v letu 2013 se deli s 3 in množi z 12, da se izračuna letni dobiček, temu se prištejejo še prispevki na letni ravni (v mojem primeru: 12 x 203,94 €) in dobiš osnovo. Zanima me, kako se pri tem gleda subvencija. Glede na to, da se pri normirancih upošteva kot dohodek, ali se potem tudi teh 5.000 € subvencije preračuna na letno raven tako kot ostali dobiček? V tem primeru bi potem veljalo, da je moj dobiček od subvencije 1.500 € (5000 € – 70 % normirani odhodki), če bi se to preračunalo na letno raven, bi potem prišla na letni dobiček 6.000 € že samo s subvencijo, kar bi bilo zelo neugodno za prispevke v 2014.

    Najlepša hvala za odgovor in lp,

Dodaj odgovor