Kako izbrati računovodski servis?

Kot duhovito ugotavlja revija Inc., je računovodja nekdo, ki “reši problem, za katerega niste vedeli, da ga imate, na način, ki ga ne razumete”.

Izbrati računovodjo ni nepomembna naloga. Seveda ni tako pomembna, kot je izbrati izdelek ali storitev, definirati trg, oblikovati cenovno politiko, zaposliti prave ljudi in ostale pomembne poslovne odločitve.

 

Pri izbiri računovodje je po našem mnenju potrebno med drugim razmisliti vsaj o naslednjem:

  • izbrati zunanjega računovodjo (računovodski servis) ali zaposliti svojega računovodjo?

Ker dejavnost zunanjega izvajanja računovodenja poznamo, smo prepričani, da je za mala podjetja primerneje izbrati zunanjega računovodjo. Razlogov je veliko. Najpogosteje so storitve zunanjega računovodje cenejše. Zunanji računovodja je tudi bolje usposobljen in zaradi dela z večimi strankami bolj izkušen pri reševanju različnih strokovnih problemov.

  • preveriti znanje in veščine računovodje

Koristno je znanje in veščine računovodje nekoliko preveriti. Naj vam računovodja v razgovoru oziroma v procesu priprave ponudbe vsaj na kratko oriše rešitve problemov, ki vas najbolj tarejo. Dobro je, če ima računovodja ustrezno izobrazbo in če se lahko pohvali z rednim strokovnim usposabljanjem.

  • preveriti sodobno in smiselno uporabo programske opreme

Če izbirate notranjega računovodjo, je programska oprema že izbrana. Če pa izbirate zunanjega računovodjo, je koristno vnaprej dogovoriti se, katero programsko opremo boste (skupaj) uporabljali in kakšne informacije boste lahko prejemali.

  • razmisliti o pomembnosti cene

Če je ključni faktor pri izbiri zunanjega ali notranjega računovodja strošek njegovega dela, potem je potrebno zgornje razmisleke opraviti predvsem v tej luči. Od računovodje, ki zahteva nizko plačo oziroma nizko ceno storitev, je težko pričakovati, da bo poglobljeno strokovno obravnaval svoje delo ter spremljal novosti v stroki in njen napredek. Po našem mnenju je vsaj v okviru razmisleka koristno strošek računovodje obravnavati ne le absolutno, ampak tudi relativno: primerjati ga z učinkom dela ali storitev na sprejemanje odločitev. Površne, nezanesljive in prepozne informacije lahko povzročijo napačne poslovne odločitve, kar ponavadi stane mnogo več kot pa znaša prihranek pri plači računovodje ali ceni storitev računovodskega servisa.

 

—–

 

Veseli bomo, če boste takrat, ko boste izbirali računovodjo, za ponudbo prosili tudi nas. Pripravljena bo skrbno, natančno in bo konkurenčna.

Dodaj odgovor