Na “puf” in poceni, pa še za razpis

Velikokrat dobim približno tako vprašanje:

“Ali je mogoče kupiti podjetje z dobrimi finančnimi rezultati, ki posluje že več let, pri tem pa kupnino plača podjetje tako, da se na podlagi dobre bonitete ustrezno dodatno zadolži? Velikost podjetja ni pomembna. Panoga tudi ne.”

Komentar: seveda je to možno. Predvsem v primeru, ko bi prodajalec postavil prenizko ceno. Ena od nalog mešetarja je, da prepreči prodajalcu (svoji stranki), da bi prodala podjetje za očitno prenizko ceno. Konkretni pravni posel pa pustimo ob strani (podjetje ne more plačati kupnine zase).

Podobno je naslednje vprašanje:

“Kupiti želimo malo podjetje. Finančni rezultati morajo biti pozitivni. Podjetje želimo kupiti zato, da se bomo lahko prijavili na javni razpis. Panoga ni pomembna”.

Komentar: tozadevne logike javnih razpisov ne razumem. Če nekdo v podjetju zamenja dejavnost in zaposlene, bi bilo precej enostavneje, če bi ustanovil novo podjetje. Ob tem predpostavljam, da bi kupec plačal ustrezno ceno za čisto premoženje podjetja pred menjavo lastništva.

V praksi se lahko zgodi karkoli, kar je pravno dopustno. Prodajalec in kupec sta svobodna pri sklepanju poslov. Se mi pa zdi malo verjetno, da bi kupci uspešno realizirali tovrstne posle.

Dodaj odgovor