Normirani odhodki – pogosto zastavljena vprašanja

V tem prispevku bomo odgovarjali na enostavna in praktična vprašanja v zvezi z normiranimi odhodki, ki zanimajo večje število davčnih zavezancev. Vprašanja nam lahko zastavite v obrazcu spodaj. Odgovori na kompleksna vprašanja niso brezplačni: na voljo so našim pogodbenim strankam in plačnikom naših svetovalnih storitev.

 

1. Ali lahko kulturni delavec, športni ali novinar uveljavljajo posebno olajšavo iz 113. člena Zdoh-2, če priglasijo obdavčitev z normiranimi odhodki?

Ne. To olajšavo lahko uveljavljajo le, če ohranijo obdavčitev na podlagi dejanskih odhodkov in dejanskih prihodkov.

2. Kako naj podjetnik, ki je priglasil obdavčitev z normiranimi odhodki, v letu 2013 izdaja račune?

Tako kot vsi ostali podjetniki in družbe. Skromen primer smo pripravili tudi mi. Prikazovanje akontacije dohodnine ni več potrebno.

3. Odločam se, da bom odprl svoje podjetje. Ustanovil bom d.o.o. ali odprl s.p. Kaj je ugodneje z vidika normiranih odhodkov?

Praviloma je ugodneje obdavčen s.p. Vendar odločitev med tema dvema oblikama podjetij ni odvisna le od davkov. Pomemben vidik je na primer obseg odgovornosti za obveznosti podjetja. Pa še nekaj: ne glede na izbor oblike podjetja morate obdavčitev z normiranimi odhodki priglasiti v osmih dneh od ustanovitve podjetja. Poznejša priglasitev nima veljave. Več o priglasitvi na straneh Durs. Izpolniti in poslati morate obrazec 1.

4. Večkrat berem, da je obdavčitev z normiranimi odhodki manj ugodna, kot jo prikazujete. Izračunal sem, da se mi sploh ne splača.

Obdavčitev z normiranimi odhodki ni vedno ugodnejša. Efektivna obdavčitev narašča s padanjem vaših prihodkov in z naraščanjem vaših stroškov (naš izračun je skrajno optimističen). Svetujem vam, da pri vaši odločitvi upoštevate tudi:

– dejstvo, da si z izbiro take obdavčitve zagotovite mnogo višjo pravno varnost, saj imate davčno priznane odhodke v višini 70% prihodkov zagotovljene,

– nižje stroške administracije.

5. Ali lahko “popoldanski” s.p., obdavčen na podlagi normiranih odhodkov, uveljavlja olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu dohodnine?

Ne, podjetnik, ki priglasi obdavčitev z normiranimi odhodki, iz naslova dohodka iz dejavnosti ne more uveljavljati olajšav za vzdrževane družinske člane. Lahko pa jih uveljavlja za dohodke, ki niso cedularno obdavčeni, denimo dohodek iz zaposlitve (take dohodke verjetno dosega, saj je očitno zavarovan na drugi podlagi, ne kot podjetnik).

12 thoughts on “Normirani odhodki – pogosto zastavljena vprašanja

    1. Omejitev pri zaslužkih podjetnikov, družb in drugih oseb, ni. Z ustavo zagotovljena svoboda gospodarske pobude je jamstvo, da takih omejitev ne more biti (pa v preteklosti ni bilo zmeraj tako…). Kot sem danes že zapisal, pa lahko višina zaslužka spremeni (prihodnjo) obdavčitev podjetnika. Podrobnejše informacije vam ponujamo v okviru naših plačljivih svetovalnih storitev.

  1. Sem redno zaposlen in “popoldanski” sp.
    1. vprašanje:
    Ali se pri izračunu dohodkovnega razreda za plačilo vrtca prišteva k moji redni plači 100% prometa ali 30% dobička?
    2. vprašanje:
    Ali je pri izvajanju popoldanske obrti kakšna omejitev s kom poslujem (npr. ali lahko poslujem z podjetjem v katerem sem redno zaposlen)?

    1. Glede višine plačila za vrtec vam predlagam, da pregledate predpise, ki urejajo to področje. Glede omejitev pa na splošno velja, da omejitev pri poslovanju ni, različna je le njihova davčna obravnava. Odgovor na vaše vprašanje v smisli strokovne zahtevnosti presega običajne odgovore, ki jih brezplačno ponujamo na naši strani, zato vas vabim na svetovali obisk v našo pisarno.

  2. Januarja 2013 sem ustanovil s.p. in priglasil normiran odhodke. Vsi izračuni so mi jasni.
    Zanima me pa :
    – kakšna je osnova za obračun prispevkov
    – na kakšen način lahko uveljavim 50% olajšavo pri obračunu prispevkov za prvo leto delovanja s.p. in 30% olajšavo za drugo leto delovanja

  3. če ugotavljaš davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, ali se ti splošna olajšava konec leta upošteva, dodatna splošna olajšava se ti ne, če prav razumem?
    kaj pa olajšava za vzdrževane družinske člane?

    1. Če podjetnik ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, plača 20% davka od davčne osnove, ki znaša 30% njegovih prihodkov. Davek je dokončen, učeno temu pravijo cedularna obdavčitev. Dohodninske olajšave tako na višino podjetnikovega davka nimajo vpliva.

  4. Hvala za odgovor! Ker nisem čisto prepričan, če sva se razumela zaradi tega stavka “iz naslova dohodka iz dejavnosti ne more uveljavljati olajšav za vzdrževane družinske člane”, za vsak slučaj še enkrat vprašam. Nisem mislil, da bi si s to olajšavo zniževal plačilo davka za prihodke iz dejavnosti, ki so fiksno obdavčeni po 6% glede na izdane račune. Glede vzdrževanih članov sem mislil, ali imaš še vedno lahko prijavljenega otroka (ali na koncu leta brezposelno ženo), kjer se pri izračunu plače pri redni zaposlitvi upošteva ta olajšava in ne pri prihodkih iz dejavnosti?

  5. Za “popoldanski” s.p. z “obdavčitvijo z normiranimi odhodki” me zanima, ali lahko še vedno upoštevaš olajšavo za vzdrževane družinske člane pri izračunu dohodnine? Sprašujem, ker sem slišal, da se določenih olajšav naj ne bi moglo upoštevati v primeru, da si “normiranc”.

Dodaj odgovor